Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Ατύχημα στη Ζηλνιά.

Πριν λίγες βδομάδες συζητούσαμε με τον Νίκο και τον Razaq, ιδιοκτήτη του "γραφείου" που οργάνωσε το ταξίδι μας στο Πακιστάν και ο Νίκος του είπε ότι η ομοσπονδία μας δεν προτίθεται να οργανώσει στο μέλλον άλλες παρόμοιες αποστολές, σαν εκείνη του 2007, όπου χάθηκε ο Βασίλης. Ο Razaq τότε είπε με μια φυσικότητα: "But... climbing and accidents come together." Μια κουβέντα που μου καρφώθηκε στο μυαλό. Γιατί ακριβώς αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε πολλές φορές.
Χτες αργά το βράδυ ένας γνωστός πήρε τηλέφωνο για ένα ατύχημα στη Ζηλνιά. Κάποιος είχε πέσει στην Ταραντούλα ή στην Κόψη των Αετών και δεν είχε τις αισθήσεις του. Τηλέφωνα επί τηλεφώνων με γνωστούς και φίλους που ήταν εκεί ή στο Λιτόχωρο και η διαβεβαίωση ότι η Πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ τον έχουν προσεγγίσει και τον κατεβάζουν.
Σήμερα το πρωί με ένα μικρό ψάξιμο στο Google μαθαίνω πως: "21χρονος ορειβάτης από την Βρετανία τραυματίστηκε σοβαρά στη θέση Ζηλνιά του Ολύμπου όπου είχε πάει με επίσης 21χρονο Κατερινιώτη συμφοιτητή του...", "εξέπνευσε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο" και ότι "...η Πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ, ορειβάτες του συλλόγου του Λιτοχώρου και εθελοντές διασώστες συμμετείχαν στην προσπάθεια..."
Δεν ήταν κάποιος που ήξερα... Δεν είχαμε σκαρφαλώσει μαζί... Παρόλα αυτά νοιώθω ένα κενό όταν μαθαίνω για ένα θάνατο στο βουνό... Περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει σε μέρη όπου έχω περπατήσει κι εγώ, σε βράχια που έχω σκαρφαλώσει και θέλω να ξανασκαρφαλώσω...

Διόρθωση 11.09.2009: Τελικά παρότι οι δύο αναρριχητές ήθελαν να επαναλάβουν τη Ταραντούλα, μπήκαν κατά λάθος (?!) στη Φουκώ (δείτε και τα σχόλια παρακάτω).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην φουκώ ηταν στην δευτερη σχοινια την ανασφαλιστη στο περασμα 7ακριβως στην τραβερσα προσ τα αριστερα και μετα ευθεια πανω.

teochristopoulos είπε...

Δεν έχει και τόση σημασία τελικά κατά την γνώμη μου, σε σχέση μ' αυτά που γράφω εδώ, εκτός αν γίνει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση ατυχήματος από κάποιον που θα μαζέψει όλα τα στοιχεία του ατυχήματος. Ακόμα καλύτερα κάποιου που πήγε να βοηθήσει και ήταν εκεί. Αυτά που έγραψα (ενδεχομένως κάποια να είναι λανθασμένα...) τα έγραψα μετά από τηλεφ. συνομιλία την ώρα της προσπάθειας με τον Μπάμπη (Λιτόχωρο) και την Σίσσυ (ΕΕΕΔ). Ο πρώτος μου είπε για την Ταραντούλα και η δεύτερη για διαδρομή "αριστερά από την Ταραντούλα".
Επίσης ο Χάρης (ορειβάτης του ΣΕΟ) ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια διάσωσης μαζί με φίλους του (ΕΟΔ) μου είπε, όταν συμπτωματικά βρεθήκαμε προχτές στη Ηρακλείτσα, ότι η θανατηφόρα πτώση έγινε στην 2η σχοινιά της Ταραντούλα (χωρίς να μετράμε την "πρόσβαση" ΙΙΙου βαθμού).
Τα παραπάνω τα γράφω για να "δικαιολογήσω" κατά κάποιο τρόπο τα λεγόμενά μου. Όταν γίνει μια επίσημη ανάλυση του ατυχήματος θα βάλω από κάτω διόρθωση και θα ζητήσω συγνώμη, αλλά πάλι επαναλαμβάνω ότι για μένα όλα αυτά δεν έχουν και τόση μεγάλη σημασία, σε σχέση με αυτό το οποίο ήθελε να βγάλει το κείμενο σαν συμπέρασμα.

Τέλος δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το "...φουκώ... στην δευτερη σχοινια την ανασφαλιστη στο περασμα 7ακριβως στην τραβερσα προσ τα αριστερα...". Στο σχεδιάγραμμα (Link: http://www.routes.gr/?Lang=el&Page=Climbing/Routes/Fouko) η δεύτερη σχοινιά είναι V+ και μέγιστη βαθμολογία στη διαδρομή δίνεται VII-

Ανώνυμος είπε...

Σωστα γραφεις οτι δεν υπαρχει κανενας λογος ποια αφου οτι εγινε εγινε.
Η φουκω ειναι βαθμολογημενη απο τον γαλανη σαν γαλανη αλλα η ολικη βαθμολογια ειναι 7 και στο ρουτες μαλον απεχουν απο την διαδρομή σε λιγο καιρο θα εκδωσω ολοκληρωμενο οδηγο αν χρειαστητε κατι πολυ ευχαριστως και ολες τις διαδρομές τις εχω σκαρφαλωσει επικεφαλής Φιλικα Καραντωνας επαμεινωνδας οσο για την διαδρομή το εμαθα απο τον επικεφαλή που τον κατεβασε και που τυχαινει να ειναι σχοινοσυντροφους μου και φιλος μου
Παντως κανετε πολυ καλή δουλεια .

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοεις απέχουν από τη διαδρομή, το σκίτσο και οι βαθμολογίες είναι του Γαλάνη...
Τι θα έπρεπε δηλαδή να έβαζαν...

 
Number of unique visits: