Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Τι βρήκε η θεία-Λένα στο παζάρι; Το Nanook του Βορρά να φτιάχνει το Igloo του.

Ο καιρός κρύωσε για τα καλά και το χιόνι έχει σκεπάσει τα βουνά. Στις χειμερινές εξορμήσεις μας χρειαζόμαστε ένα κατάλυμα που θα μας προστατεύει από το κρύο και τον αέρα. Φυσικά και δε θα προτείνουμε κάποια πανάκριβη χειμερινή σκηνή αλλά ένα απολύτως δωρεάν, όμορφο χειμερινό κατάλυμα: ένα Igloo. Μετά από πολύωρες συζητήσεις, μερικές κατασκευαστικές απόπειρες με φίλους και μια μίνι έρευνα, σας παρουσιάζουμε όλη την τεχνογνωσία για την κατασκευή ενός Igloo. Χρειάζεσαι μόνο σφιχτό χιόνι και ένα πλατύ μαχαίρι ή χιονοπρίονο!

Η κατασκευή των Igloo είναι πανέξυπνη: αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί δεν έχουν βρει καλύτερο τρόπο κατασκευής από αυτόν των Εσκιμώων. Ο εσκιμω-οικοδόμος ξεκινάει να χτίζει το σπίτι του γύρω του, σε σπείρα. Αφού βάλει και το τελευταίο χιονότουβλο ''κόβει'' την πόρτα στο χιονότοιχο και βγαίνει έξω-μετά κλείνει καλά τα κενά με χιόνι και το Igloo είναι έτοιμο. Αυτό που θέλει προσοχή είναι να υπάρχουν τρύπες εξαερισμού, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.Ένας έμπειρος χτίστης σε μια ώρα το έχει έτοιμο το σπιτάκι του, το οποίο μπορεί να ανεβάσει τρομερά τη θερμοκρασία στο εσωτερικό! Επίσης όπως λιώνει αργά το χιόνι και ξαναπαγώνει δίνει σταθερότητα και ακόμα καλύτερη μόνωση.

Τι καλύτερο σπιτάκι για το χειμώνα; Όταν βρωμίσει δε χρειάζεται καν καθάρισμα-το αφήνεις και φτιάχνεις άλλο. Στο παρακάτω link θα βρεις ένα πλήρως κατατοπιστικό video για το πώς να φτιάξεις ένα Igloo:

http://beta.nfb.ca/film/How_to_Build_an_Igloo

Και για το τέλος ένα απόσπασμα από μια βουβή ταινία του 1922 (κατά πολλούς το πρώτο ντοκιμαντέρ):The Nanook of the North- (ευχαριστούμε τον Ντίνο!) όπου παρουσιάζεται η ιστορία μιας οικογένειας Εσκιμώων . Στο πιο κάτω απόσπασμα ο Nanook φτιάχνει ένα Igloo για αυτόν και την οικογένεια του. Παρατηρήστε το παράθυρο από πάγο-πανέμορφο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Number of unique visits: